Logo del centre cívic

Tallers Culturals (Humanitats)

Novetat!
Passejades per la Barcelona industrial
Logo de l'activitat Passejades per la Barcelona industrial

Dijous 17 a 19 h

Del 26 de gener de 2023 al 2 de març de 2023

Espai: Exterior

Professor/a: Cowley Capella, Pere Alan

A través de sis rutes temàtiques ens endinsarem en la història de la ciutat. Ho farem a través del vapor, símbol del passat industrial i obrer de Barcelona. Des de les primeres fàbriques de la ciutat, al barri de Sant Pere, a les xemeneies amagades de l’Eixample. Sis rutes per descobrir la història més desconeguda i fascinant de la ciutat!

1ª sessió: 26 de gener - Indianes i il·lustrats. La Barcelona industriosa del segle XVIII
Som al 12 de setembre de 1714. Fa vint-i-quatre hores que ha acabat el setge a la ciutat i que segles més tard es farà famós. Com canviarà Barcelona als propers anys? Com serà la ciutat d’aquí a cent anys? No sabem si algun barceloní deuria fer-se aquestes preguntes. En tot cas, intentarem respondre-les i conèixer la sorprenent i desconeguda Barcelona del segle XVIII.

2ª sessió: 2 de febrer - Sant Andreu del Palomar, 1840. D’en Tissó al Baliarda
Aquesta ruta proposa un recorregut històric pel nucli antic de Sant Andreu, des del seu origen a l’edat mitjana fins a la dècada de 1930. Pel camí coneixerem la història de les revoltes contra les quintes, al segle XIX, de les seves fàbriques. Durant la ruta, apareixeran dos personatges que van conviure al Sant Andreu de la primera meitat del segle XIX: Narcís Saladrigas i Francesc Baliarda. El primer era un ric pagès i propietari i el segon un menestral que acabar sent bandoler.

3ª sessió: 9 de febrer - Vivers de revolucionàries. Una història del moviment obrer al barri del Raval
Cooperatives, sindicats i escoles laiques, ateneus i fàbriques, vagues i locauts, luddites, republicans federals i anarquistes. Durant un segle, de 1835 a 1936, el Raval va ser un dels centres més importants del moviment obrer a la ciutat. En aquesta ruta seguirem el fil d’algunes de les persones que hi van formar part i alguns dels espais en que es va viure i coure la Rosa de Foc.

4ª sessió: 16 de febrer - Xemeneies i xamfrans. Una passejada per l’Esquerra de l’Eixample
Com i quan es va començar a construir l’Eixample Esquerra? Qui hi va anar a viure quan molts carrers encara eren camps? Hi havia masies a l’Eixample? I fàbriques? Per què l’anomenem Esquerra de l’Eixample? De les de les tavernes al contraban, de les cooperatives obreres als xalets de la burgesia, de les xemeneies als xamfrans. En aquesta ruta coneixerem els orígens d’aquest barri de l’Eixample.

5ª sessió: 23 de febrer - Oficines al Tomàquet. Una passejada pel 22@
L’any 2000 bona part de les fàbriques del Poblenou havien tancat. És llavors que va sorgir un nou pla urbanístic: ell 22@. En aquesta ruta ens passejarem per un dels antics barris industrials del Poblenou, el barri del Tomàquet, per parlar del futur de les fàbriques: des del seu enderroc i la seva conversió en nous blocs d’oficines a la seva restauració.

6ª sessió: 2 de març - Sants, de l’Espanya Industrial a Can Batlló
L’any 1970 la immensa fàbrica de l’Espanya Industrial tancava les seves portes. L’empresa planejava construir-hi blocs de pisos pel moviment veïnal va aconseguir que s’hi acabés construint un parc. La història es va repetir a d’altres antigues fàbriques del barri: des del Vapor Vell a Can Batlló. En aquesta ruta descobrirem com Sants va poder aconseguir bona part del seu passat fabril per donar-li un nou ús.

Preu: 52,71 € (IVA inclòs)

Dijous
26/01/2023
Dijous
02/02/2023
Dijous
09/02/2023
Dijous
16/02/2023
Dijous
23/02/2023
Dijous
02/03/2023

Web del centre

Abans d'inscriure't, recorda que...

La nostra prioritat és fer els tallers de manera presencial. Si la situació sanitària no ho permet, els adaptarem perquè es puguin portar a terme en format virtual. El canvi de format no permetrà cancel·lar la inscripció.

Abans d'inscriure't

Abans de fer una inscripció en línia has de saber que la inscripció és nominal. Amb les teves dades no pots inscriure a una altra persona

Suplement per al material

Recorda que alguns tallers poden tenir suplement per al material comú, que hauràs d'abonar en efectiu el primer dia de classe

Tarifes reduïdes

Per beneficiar-te de reduccions de tarifes cal que presentis la documentació i facis la inscripció presencialment al centre

Xarxa de Centres Cívics

Logo del grup
Ajuntament de Barcelona

Gestió tècnica:
Calaix de Cultura SL (B63033740) | C/Diputació 185 Pral. 1a. 08011 Barcelona
calaixdecultura@calaixdecultura.cat

Centre Cívic
CC VALLVIDRERA VÀZQUEZ MONTALBAN

C/ d'Elisa Moragas i Badia , 16-34
08017 Barcelona
934069053
informacio@ccvazquezmontalban.com

Logo Miram Cloud